fbpx

KASMETINIŲ ATOSTOGŲ DARBUOTOJUI SUTEIKIMAS KARANTINO LAIKOTARPIU

Lietuvos Respublikos Vyriausybei paskelbus valstybės lygio ekstremalią situaciją visoje šalyje dėl korona viruso (COVID-19) plitimo grėsmės, buvo uždrausta daugelio įstaigų veikla – neveikia kavinės, restoranai, kirpyklos, sporto klubai, nevyksta renginiai ir pan. Todėl daugelis verslininkų buvo priversti spręsti klausimus dėl jų, kaip darbdavių, įsipareigojimų vykdymo. Tiek darbdaviams, tiek darbuotojams iškilo daugybė klausimų dėl prastovos skelbimo, darbo santykių nutraukimo, kasmetinių apmokamų ar nemokamų atostogų suteikimo ir kt. Taigi, šiandien atsakome į klausimą – ar darbuotojas turi privalomai naudotis savo sukauptomis kasmetinėmis atostogomis, jeigu dėl Vyriausybės nustatytų ribojimų negali vykdyti savo darbo funkcijų ir nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu? 

Darbuotojui kasmetinės apmokamos atostogos yra suteikiamos pagal kasmetinių atostogų suteikimo eilę darbovietėje arba šalių susitarimu. Kasmetinių atostogų tikslas yra darbuotojui pailsėti ir darbingumui atkurti, todėl įstatymas nustato abiejų darbo sutarties šalių pareigą (darbuotojo – pasinaudoti, o darbdavio – suteikti) kasmetines atostogas bent vieną kartą per darbo metus. Bent viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė kaip 10 darbo dienų (jeigu dirbama 5 darbo dienas per savaitę) arba ne mažiau kaip 12 darbo dienų (jeigu dirbama 6 darbo dienas per savaitę), o jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, tai bent viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė kaip 2 savaitės.

Prašymą suteikti kasmetines atostogas pagal savo poreikį teikia darbuotojas, tuo tarpu darbdavys, sprendžia, ar gali darbuotojo prašymą tenkinti, atsižvelgdamas į atostogų suteikimo eilę. Tai reiškia, kad atostogas darbuotojui suteikti galima tik pačiam darbuotojui sutikus. Taigi, nepaisant to, jog šalyje yra paskelbtas karantinas, dėl kurio darbdavys patiria tam tikrų sunkumų, tačiau darbdavys negali versti darbuotojo be jo sutikimo pasinaudoti kasmetinėmis apmokamomis ar nemokamomis atostogomis. Kadangi kasmetinės atostogos darbuotojui turi būti suteikiamos bent kartą per darbo metus, todėl darbdavys, dėl šalyje paskelbto karantino bei ekstremalios situacijos negalintis suteikti darbuotojui darbo sutartyje numatyto darbo ar sudaryti galimybę darbuotojui dirbti nuotoliniu būdu, galėtų reikalauti darbuotojo pasinaudoti savo sukauptomis kasmetinėmis apmokamomis atostogomis tik tuo atveju, jeigu darbuotojas yra sukaupęs kasmetinių atostogų už daugiau nei vienerius darbo metus. Kitais atvejais darbdaviui reikalaujant, kad darbuotojas eitų atostogų, darbuotojas turi teisę kreiptis į Darbo ginčų komisiją prašydamas išspręsti tarp darbo sutarties šalių kilusį ginčą.

Pateikta informacija yra bendro pobūdžio (neanalizavus konkrečių dokumentų, atsižvelgiant tik į klausimą), todėl šia informacija neturi būti remiamasi kaip galutine teisine nuomone ar konsultacija. Dėl detalios asmeninės teisinės konsultacijos galima kreiptis info@smolex.lt